fbpx

Rhode Island tyúk

Rhode Island tyúk

A világszerte népszerű fajta nevét az USA egyik államáról, Rhode Island államról kapta.

Nem meglepő módon itt tenyésztették ki, előde az itt található parlagi tyúkok voltak, melyeket sárga cochinokkal és barnásvörös maláji tyúkokkal kereszteztek, az 1860-as évek második felében.

A korabeli leírások szerint egy évtizeden belül olyannyira elterjedt e fajta, hogy Rhode Island csak egyetlen városában több mint 40.000 példány volt fellelhető. Ha ezzel összevetjük az állam lakosságát, amely akkor 450.000 fő volt, akkor még beszédesebb a szám. A 19. században indult diadalmenet ma is folytatódik, hiszen a világ egyik legnészerűbb fajtája nemcsak kiváló tojástermelő képességéről híres, hanem jó hússzerkezetével igazi kettőshasznú fajta.

A korai példányok már akkoriban is öt hónapos koruk körül elkezdtek tojni, a nagy barna tojások pedig a legmagasabb vételárat érték el a piacokon. A kronológiát tekintve, 1901-ben jutott el Németországba a fajta. A standardizált egyszerű tarajú rhode islandit amerikában 1904-ben, a rózsatarajút 1095-ben ismerték el.

Kezdetben a madarakat „red” azaz vörös elnevezéssel illették, noha akkor az nem volt teljesen helyénvaló, hiszen a színezet inkább a mai new hampshire-eknek felelt meg. A sötétvörös szín csak a 1925-ös német standardba bekerülés után szilárdult meg.

Egyetlen másik fajtánál sem annyira egyértelmű az ún. téglaforma, mint a rhode islandi esetében. A széles és hosszú, vízszintesen tartott törzse, a széles vállak és a laposan nyúló hátvonal az elvárt. A kis és nagy sarlótollak kissé a széles kormánytollak fölé nyúlnak. A farok szöge meredek emelkedés nélküli. A mellvonal mélyen halad lefelé, hátsó testrésze telt és széles. Szárnyait vízszintesen, összecsukva viseli. Nyakának tollazata nem túl sűrű, a testhez simul.

Taraja közepesen nagy, finom szerkezetű, lehetőleg öt egyforma fűrészfoggal. A zászló a tarkótól kissé elálló. A rózsataraj megengedett, de igen ritka. Ebben az esetben szorosan ülő, nem lehet durván gyöngyözöss és kis rövid tüskében kell végződnie. Állebenye réncmentes, füllebenyek pirosak, simák. Arcbőr piros, toll nélküli. A szemei narancssárgák, pirosak, lábak színe a sárga és a narancssárga között változhatnak.

A gyorsan növő, hamar tojást termelő fajta élénk, szabadtartásban is igen jó takarmányhasznosító. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a rhode islandi adja nagyon sok tojóhibrid fajta alapját is. Többek között a New Hampshire és az ISA Brown is a rhode islandi fajtából alakult ki.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 3,5-4 kg, tojó: 2,5-3 kg
Tenyésztojás tömege58 g
Tojáshéj színebarna, sötétbarna
Éves átlagos tojáshozam230-250 db

Forrás: Horst Schmidt – Dísztyúkok

Fotó: Flickr, Pixabay, Wikipedia