fbpx

Vorwerk tyúk

Vorwerk tyúk

A kettőshasznú, jó hús- és tojástermelő képességével, egyedi színével kiváló választás lehet a háztáji gazdaságokba.

A fajtát Oskar Vorwerk baromfitenyésztő tenyésztette ki, aki a fajtát saját maga után nevezte el. Vorwerkről – vonzódva a sárga színű tyúkokhoz – szeretett volna egy jó minőségű haszontyúkot kitenyészteni, mely a lakenvelder jegyeit hordozza, ám nem fehér színben, hanem úgy, hogy az alapszíne sárgásbarna legyen. A fajta kialakításához, talán nem meglepő módon lakenveldert, orpingtont, Ramelsloher, andalúziai tyúkokat és két mára kihalt fajtát, a hittfeldi parlagi és a sottgehemst tyúkokat használta.

Németországban 1919-ben ismerték el a Vorwerk-tyúkokat, mint új fajtát. A II. világháború után a faj majdnem teljesen kihalt, de a megmaradt példányok és az eredeti keresztezési módszer segítségével ismét kitenyésztették. Az Egyesült Államokban tévesen arany lakenveldernek is hívják.

Tekintélyes nagyságot, akár 3 kilogrammos testtömeget is elérő kakas széles és mély törzse oldalról lekerekített derékszögűnek látszik, nyaka tömött és dúsan tollazott. Nem visel magán itáliai jegyket, így a tompaszögben tartott farokra sem jellemző ez, a nagy sarlótollak csak közepesen nagyok lehetnek. Szárnyai szorosan a testre simulnak.

A nem túlságosan nagy, egyszerű fűrésztarajában nem viselhet hatnál több fűrészfogat. A tojó tarajának hátsó része kissé oldalra fekhet. Füllebenyei fehérek, de gyakran piros pereműek, áll-lebenyeiközepesen hosszúak, inkább kerekek, szeme sárgáspiros. Lába palakék színű.

Színében csak sárgásbarna-fekete színváltozat elfogadott. Csak kevés fekete nyeregrajzolat megengedett, az evezőtollak belső zászlói pedig sötétszürkék.

Az élénk vérmérsékletű, ugyanakkor szelíd tyúk kitenyésztésével olyan pompás fajta jött létre, mely korai érésével és jelentős tojáshozamával ideális minden baromfiudvarba, akár kezdő tyúktartóknak is.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 2,5-3,2 kg, tojó: 2-2,5 kg
Tenyésztojás tömege55 g
Tojáshéj színesárgás, krémszínű
Éves átlagos tojáshozam160-190 db

Forrás: Horst Schmidt – Dísztyúkok

Fotó: Flickr