fbpx

Amrock tyúk

Amrock tyúk

Ezt a közkedvelt fajtát Amerikában tenyésztették ki 1868-ban, innen hódította meg a nagyvilágot.

Őse a fekete cochin és a Jáva-tyúk volt. Kezdetben „barred rock” elnevezéssel illették. Ugyanazon okból kezdték el tenyészteni, mint plymouth rock-ot, sőt mindkét tyúkot ugyanannak a fajtának a variánsaként értékelik: a plymouth rock, amelyet korábban kiállításokra tenyésztettek ki, míg a másik az Amrock, amelyet célzottan haszonállatként tartottak. Az Amrock esetében a külső tulajdonságok kezdetben sokáig mellékszerepet játszottak, majd csak az 1950-es években vált igazán kedvelté. Ekkortájt jöttek létre olyan tojóhibridek, amelyek az ipari termelés igényeinek jobban megfeleltek, így lett közkedvelt fajta, melyet önálló fajtaként 1958-ban vettek fel a német standardba és csak egyetlen színváltozata elfogadott.

A tervszerű tenyésztés kezdetétől az átlagon felüli tojáshozam és jó húsminőség volt.

A test középvonalának fekvő haranghoz kell hasonlítania. Törzse közepesen hosszú, széles, a mell szintén széles és jól izmolt. A szárnyak széles evezőtollakkal szorosan a testhez simulnak. A farok tartása tompaszögű. Finom szerkezetű, egyszerű, fűrészes taraja van 4-6 foggal. Az áll-lebeny mérsékelten hosszú, a füllebeny hosszúkás és piros. A szemek élénk vörösesbarnák, a csőr rövid, sárga színű, a lábak sárgák.

A tévhitekkel ellentétben az Amrock színe nem kendermagos, hanem durván, szürkefehér sávokkal ellátott. A kakas fekete alapszíne és a szürkésfehér sávok azonos szélességűek, tojók esetén a fekete sávok dupla olyan szélesek, ezért is látszanak a tojók sötétebbnek.

További különlegessége a fajtának, hogy az amrock naposcsibéi autoszexek. Ez annyit tesz, hogy a kakasokat és a tojócsibéket az eltérő nagyságú világos fejfolt és a láb színe alapján meg lehet különböztetni, mivel utóbbiak lába sötétebb.

A Németországban kitenyésztett törpe változatát csak 1982-ben ismerték el önálló fajtaként.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 3-4 kg, tojó: 2,5-3 kg
Tenyésztojás tömege58 g
Tojáshéj színebarna, sárgásbarna
Éves átlagos tojáshozam220-250 db

Forrás: Horst Schmidt – Dísztyúkok, Mátrabaromfi fajtaleírás

Fotó: Flickr