fbpx

A baromfi fertőző náthája

A baromfi fertőző náthája

A betegséget okozó baktérium (Avibacterium – régebben Haemophilus – paragallinarum) ellenálló képessége kicsi, fertőzőképessége sajnos nagyobb.

Legfeljebb a légúti váladékokban képes néhány napig életben maradni, magasabb hőmérsékleten és a fertőtlenítőszerek hatására igen gyorsan elpusztul, de a növendék vagy fiatal tyúkállományba bejutva – különösen rossz tartáshigiéniai viszonyok mellett – gyorsan terjed, pár nap alatt az egész állományt képes
megbetegíteni.

Milyen életkorban a leggyakoribb a baromfi fertőző náthája?

A betegség 1–3 napos lappangási idő után legkorábban a 2–3 hónapos növendékékben vagy a tojástermelést éppen megkezdő állományokban hirtelen jelentkezik. A kórokozó fertőzött vagy a betegségen már átesett állatokkal juthat be, azok társaikat közvetlen érintkezéssel, cseppfertőzés útján betegítik meg. A behurcolásban a légúti váladékokkal szennyezett tárgyaknak, ivóvíznek, takarmánynak, sőt személyeknek is lehet szerepe (gondozók ruházata, lábbelije).

Hajlamosító tényezők (zsúfoltság, rossz minőségű, pára- és ammóniadús levegő, elégtelen szellőzés, nyirkos, penészes alom) a betegség kimenetelét befolyásolják.

Milyen tünetei vannak a baromfi fertőző náthájának?

Heveny formánál a tünetek: láz, bágyadtság, étvágytalanság, orrfolyás, kezdetben híg, savós, később besűrűsödött váladék, könnyezés, tüsszögés, „szuszogás”, a szemhéjak összetapadása, az egész arci, de főként a szemgödör alatti rész megduzzadása. Tojóállományoknál a termelés jelentős csökkenése.

Idült formánál a légúti váladékok besűrűsödése és felgyülemlése miatt az egész istállóban bűzös, „émelyítő” szag. Gyakoriak a másodlagos gyulladásos szövődmények.

Mit tehet a gazda a baromfi fertőző náthájának megelőzése érdekében?

Általános járványvédelmi szabályok betartása, a behurcolás megakadályozása, az állományok zárt tartása, idegen baromfiktól, vadmadaraktól való védelme. A betegségen átesett tojóállományoknak a termelés befejezésekor javasolt a levágása, ezután alapos fertőtlenítés és az istálló pihentetése. Megelőzésre vakcinák is vannak.

Mit tehet a gazda a baromfi fertőző náthájának jelentkezése után?

Gyógykezelés: 7 napon át az ivóvízbe kevert antibiotikumok, szulfonamidok az egész állománynak. A tünetek néhány napon belül megszűnnek ugyan, de sok állat baktériumhordozó marad, ezektől a betegség később újra fellángolhat.

Forrás: dr. Böő István – A gazdaságok gyakoribb állatbetegségei III. – Baromfifélék betegségei

Fotó: Hendrix Genetics