fbpx

New Hampshire tyúk

New Hampshire tyúk

A new hampshire – ahogy neve is mutatja – az Egyesült Államok New Hampshire államában alakult ki.

Nem keresztezésekkel keletkezett, mint nagyon sok jelenleg is tartott fajta, hanem a már meglévő jó minőségű, aranybarna színű nemesített rhode islandi törzsekből kerültek kiválasztásra 1905 körül. A szelekció célja a nagy növekedési erély, a hústermelő képesség, másrészt az átlagon felüli tojáshozam.

A new hampshire nagytermetű, telt testfelépítésű tyúkfajta. Az alakot lényegében a széles és mély test határozza meg, valamint főként a lekerekített formák. A hátvonal homorúan halad a nyeregvonal fölé, a jól kiterjesztve hordott és felemelkedő farokba. Felülnézetben a hátnak nyeregtájékon is nagyon szélesnek kell látszania. A kissé nyitva viselt kormánytollakat a kakas kis és nagy sarlótollainak jól le kell fedniük. A test alsó vonalát a viszonylag hosszú mellcsontú, mély és lekerekített mell és a telt, széles has képezi. A jól fejlett nyaktollazat egészen a vállakra esik, emellett a nyakvonal enyhén domború. Combja jól látható, izmos és középhosszú, csüdje nem túl durva.

A kakas és a tojó is közepesen nagy, egyszerű fűrésztarajt visel, amelynek szilárdan kell ülnie, és kissé szabadon álló tarajlemeze van. Az áll-lebenyek legyenek ránctalanok, hosszúkásak, a füllebenyek simák és tiszta pirosak, a szem pirosasbarna, a láb sárga.

A new hampshire természete nyugodt és barátságos, könnyen szelídíthető. Életerős, termékeny fajta, mely mind zárt tartásban, mind szabadon nagyon jól érzi magát. Jelentős testtömegük miatt nem kiváló repülők. Ennek az az előnye, hogy élőhelyük körül nem szükséges 1,5 méternél magasabb kerítést felhúzni. Egymással szemben is béketűrőek, nem agresszívek. A kotlási hajlam előfordul, de nem jellemző a fajtára, viszont jellemző, hogy a tisztavérű new hampshire naposcsibék ivara a pehelytollazat színe szerint 95%-os pontossággal megállapítható. A kakascsibék szárnyai sötétek, jól kivehető fehér harántsávval vagy szárnyszegély menti csíkkal. A jércék szárnyai barnák vagy vörösesbarnák, néha fehér végűek.

Az aranybarna new hampshire sokkal gyakoribb a fehérnél. Előbbinél a kakasokkal szemben elvárás az úgynevezett háromszínűség, ez azt jelenti, hogy a vörösbarnának legalább három különböző színárnyalatát kell felmutatniuk. A kakas csak kevés fekete rajzolatot visel, lehetőség szerint eltakarva a nyaktollazatban, míg a test egyéb tollazata sárgásbarna. A faroktollak intenzív, zölden irrizáló feketék. A tojók testének rollazata összességében világosabb színű.

A fehér new hampshire-t könnyen össze lehet téveszteni a fehér barneveldivel, ám utóbbinak az alakja zömökebb, ezért ezekkel szemben – kiállításokon – magasabb követelményeket támasztanak.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 3,5-4 kg, tojó: 2,5-3 kg
Tenyésztojás tömege60 g
Tojáshéj színebarna
Éves átlagos tojáshozam180-230 db

Forrás: Horst Schmidt – Dísztyúkok

Fotó: Flickr