fbpx

Silverudd’s blue tyúk

Silverudd’s blue tyúk

A Silverudd’s Blue fajtát Martin Silverudd svéd szerzetes alkotta meg az 1980-as években.

A fajta kitenyésztéséhez kis termetű New Hampshire és szintén kis termetű Rhode Island Red mellett biztosan használt még legalább két fajtát, melyet feljegyzései nem tartalmaztak, így csak következtetéseket lehet tenni. Az 1950-es évek végén általa importált Cream Legbar leszármazottai is valószínűleg bekerültek a fajtába, így nekik köszönhető a kék, kékeszöld tojáshéj szín.

Kék tojó

A fajta kialakításáról eredetről nincs több információnk, de Martin Silverudd megmaradt feljegyzéseiből úgy tűnik, hogy tartott australorpokat is a farmján, így valószínű, hogy az australorp volt az a fajta, amely a Silverudd’s Blue jellegzetes kék színét adta a tollazatban.

A fajtanév a tenyésztő előtti tisztelgésként szolgál, és a tollazatban lévő kék génre, valamint a tojáshéj színjére is utal. A fajta kialakítása nem fejeződött be teljesen Martin Silverudd 1986-os halálakor. Azóta nagy számban elterjedt, a genetikai késztetés viszonylag nagy eltéréseket okozott méretben, testalkatban, pikkelyszínben stb. A Silverudd’s Blue-t a fekete alapszín jellemzi, míg egyes egyedeknél a kék szín a domináns, így jött létre a splash színváltozat is.

Kék és splash tojó

Így az elfogadott, standard színek a fekete, kék és splash, ahol mindenekelőtt a kakasok nyakában arany vagy ezüst fedőtollak, illetve nyeregtollak is lehetnek.

A szemek minden esetben sötétek, a lábak színe is a sötét szürkétől a feketéig elfogadottak a fajtastandard szerint.

Fekete kakas

A Silverudd’s Blue aktív, élénk és ellenálló fajta.

Splash kakas

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 2-2,2 kg, tojó: 1,5-1,7 kg
Tenyésztojás tömege50-55 g
Tojáshéj színekék, kékeszöld
Éves átlagos tojáshozam200-250 db