fbpx

Tyúktetű (madártetű atka)

Tyúktetű (madártetű atka)

A madártetű vagy másnéven tyúktetű atka (Dermanyssus gallinae) egy igen apró méretű rovar, amely a madarak tollazatában élősködik.

Ezek az atkák általában a tyúkok, kacsák, galambok és más szárnyasok testén élősködnek és vérüket szívva táplálkoznak.

Súlyos egészségügyi és gazdasági kockázatot jelentenek, mivel a folyamatos vérszívás miatt a madarak legyengülhetnek, csökkenhet a tojáshozam. Emellett a madártetű atka embernél csípés esetén irritációt, bőrgyulladást okozhat. 

A tyúktetű atka elleni védekezés és irtás érdekében fontos az állatok rendszeres ellenőrzése, az élőhely tisztán tartása és megfelelő higiéniai intézkedések betartása. Ha a madaraknál atkára utaló jeleket észlelnek, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy a megfelelő kezelést és irtást időben el lehessen végezni.

Hazánk baromfi- és díszmadár állományában sajnos gyakori élősködő a madártetűatka (Dermanyssus gallinae). Ez az alig észrevehető, apró gombostűfej méretű élősködő akár a gazdatesten élősködve, akár éjjel előbújva, a gazdaállat testén apró sebeket ejtve vérrel táplálkozik.

Többnyire csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor a tojástermelés megáll, a csibék/tyúkok testtömege a megnövekedett tápanyagfelvétel ellenére nem gyarapszik vagy csökken, csökkent tollminőség figyelhető meg, emelkedik a vízivási igény, az állományban általános nyugtalanság, gyengeség, illetve szórványos- vagy tömeges elhullás fordul elő.

A folyamatos vérszívás következtében az állatok egészségi állapota jelentősen gyengül, így nem tudnak ellenállni egyéb kórokozóknak (baktériumoknak, vírusoknak) sem melyek a csípéseken keresztül jutnak be a szervezetükbe. Úgy legyengülhetnek, hogy a fertőző betegségekkel szembeni immunizálásra sem reagálnak megfelelően.

Ilyenkor, a megvizsgált állomány bőrén apró kiütésszerű lyukakat figyelhetünk meg. Ha az esti órákban lámpaoltás után körülnézünk, apró vörös, vérrel teli pici bogarakat találunk az ól berendezésein. Nagyon ellenálló fajról van szó, mindenen megtelepszik legyen az fém- vagy fa berendezési tárgy. A lerakott peték pár nap alatt kikelnek és képesek 11 hónapig élelem nélkül élni.

Mi okozhatja? 

A madártetű atka fertőzését általában madarak közvetítik. Ezek az atkák a madarak tollazatában élősködnek, és többféle módon terjedhetnek:

  1. Madarak közvetlen érintkezése: a madarak közötti közvetlen érintkezés során fertőződhetnek 
  2. Fészkek és környezet: a madártetű atkák a madárfészkekben, madarak közelében lévő környezeti tárgyakon, például gubókban, ketrecben vagy ólban is fennmaradnak. Amikor egy új madár belép a fertőzött területre, az atkák könnyen átterjedhetnek rá. 
  3. Emberek által: bár a madártetű atkák főleg madarakon élősködnek, előfordulhat, hogy emberek is érintkezésbe kerülnek velük, például madártenyészetekben vagy mezőgazdasági környezetben. 

Hogyan szabaduljunk meg természetes módon a madártetű atkától a baromfikon?

A madártetű atka elleni természetes védekezési módok között néhány lehetőség található, amelyek segíthetnek enyhíteni a fertőzést. Fontos azonban megjegyezni, hogy a súlyos fertőzés esetén a természetes módszerek lehet, hogy nem lesznek elegendőek, és szükség lehet a szakértői, állatorvosi kezelésre is. Néhány természetes anyag, például kovaföld (diatomaföld) vagy kálcium-karbonát alapú por, hasznos lehet az atkák elleni védekezésben. Ezek a porok a tollak között szétszórva szárítják és irritálják az atkákat, ami segíthet csökkenteni a populációjukat. Bizonyos növényi kivonatok, például neemolaj vagy teafaolaj, természetes rovarriasztóként használhatók. 


Fontos hangsúlyozni, ezek a megoldások nem nyújtanak teljes megoldást a problémára, ezért egyrészt az okokat kell megszüntetni (használt almot eltávolítani és elégetni, az ólat kifertőtleníteni, lánggal kiégetni), másrészt olyan, állatpatikában kapható szert, melyre azonnal reagálnak az atkák.

Exzolt

Mai tudásunk szerint az egyik leghatásosabb készítmény az Exzolt, melynek hatóanyaga a Fluralaner.

Az adag 0,5 mg fluralaner/ttkg, (ami megfelel a készítmény 0,05 ml-ének) 7 napos különbséggel kétszer alkalmazva. A teljes terápiás hatás elérése érdekében a teljes kezelést el kell végezni. Ha újabb kezelés válik szükségessé, akkor két kezelés között legalább 3 hónapos időköznek kell lennie.

A készítményt annyi vízhez kell hozzáadni, amennyit a madarak egy nap alatt el fognak fogyasztani. A kezelés ideje alatt más vízforrás nem állhat a madarak rendelkezésére. A kezelni kívánt madarak teljes testtömege alapján ki kell számítani a szükséges készítmény mennyiséget. A pontos adagolás biztosítása érdekében a testtömeget a lehető legpontosabban kell meghatározni, a kezeléshez szükséges mennyiségű készítmény kiméréséhez pontos mérőeszközt kell használni. Mindegyik kezelési napra a szükséges készítmény mennyiséget a kezelendő házityúkok teljes testtömegéből (kg) kell kiszámítani:

Készítmény mennyisége (ml) kezelési naponként = kezelendő házityúkok teljes testtömege x 0,05 ml/kg

Forrás: Anivetdirect.hu, hazikedvencpatika.hu

Fotó: Wikipedia