fbpx

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk

A régi magyar, ma őshonosságuk miatt védett tyúkfajták a XIX. század utolsó évtizedeiben kezdtek kialakulni.

Ezek az állományok abban az időben különösebb tenyésztői munka nélkül jöttek létre, legfeljebb néhány lelkes tenyésztő, illetve szakíró irányítása és elképzelése alapján formálódtak bizonyos fajtatípussá.

A kendermagos magyar tyúk kialakítása kapcsán Szalay J. (Szolnok) állattenyésztési felügyelő nevét említi, aki már a századforduló előtti évtized elején kezdte meg munkáját. A tenyésztéshez szükséges alapanyagát a parlagi állományok kendermagos színű egyedeiből válogatta ki, majd azokat sokévi fáradozással és nagy tenyésztői szakértelemmel tíz éven át nemesítette. A szerző megemlíti, hogy a korabeli tenyésztők közül már sokan foglalkoztak a kendermagos magyar tyúk tartásával.

Tollazatának alapszíne kékesszürke. A sötét, fekete színhatású, keskeny keresztsávok váltakozó elhelyezkedése idézi elő a jellegzetes „kendermagos” színt. A kakasok színe világosabb, a tojóké sötétebb. Tojásaik világosbarna vagy barna színűek.

Naposcsibéik sötétszürke-fekete pelyhűek, a kakascsibéknél a hastájon és a fejen világosabb folttal. Rejtőzködő színe miatt elsősorban az ország északi részén, általában a szárnyas ragadozók által jobban veszélyeztetett területeken tartották, de az egész országban kedvelt fajta volt.

Csőr: Csontfehér, feketés pigmentáltság megengedett.
Szem: Narancsvörös. Taraj, arc, áll és füllebeny: Vérpiros.
Láb: Hússzínű, csontfehér (a sárga megengedett). A körmök fehérek vagy sárgák.
Tollazat: Mindkét ivar tollazatának alapszíne kékesszürke, amelyen a sötét, fekete színhatású, keskeny keresztsávok váltakozó elhelyezkedése idézi elő az ún. kendermagos színt. A kakasok színe világosabb, mint a tojóké, ami a Z ivari kromoszómán elhelyezkedő, sávozottságot okozó gén (B) kapcsolt hígítófaktora hatásaként jelentkezik. A tollak túl világos vagy túl sötét, illetve túl finom vagy túl durva rajzolata kifogásolható.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas: 2,5-3 kg, tojó: 2-2,3 kg
Tenyésztojás tömege55 g
Tojáshéj színevörösbarna, sötétbarna
Éves átlagos tojáshozam140-150 db

Forrás: Szalay István Régi magyar baromfifajták a XXI. században

Fotó: Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ