fbpx

Khaki Campbell kacsa

Khaki Campbell kacsa

A khaki campbell fajta kitenyésztése Adele Campbell brit baromfitenyésztő nevéhez fűződik, aki az 1900-as évek elején mutatta be az általa létrehozott különleges színezetű, rendkívül jó gazdasági tulajdonságokat mutató madarat.

Két fajtából indult ki, a nálunk is népszerű indiai futókacsából, illetve a nehézkes testű, kiváló hústermelő roueni kacsából. Az így kapott keverékeket végül visszakeresztezte tőkés récékkel, így egy közepes testű, a törzsalakhoz hasonló, rendkívül jó tojástermelő képességű, egyedi színezetű kacsát kapott.

A khaki campbell fajta ezután világhódító útra indult, és szinte mindenhol kedvelt haszonbaromfi lett belőle. Tojástermelési képessége világhírű, a tojó évi 300 db tojás produkálására is képes, ami a legtöbb tyúkfajtát túlteljesíti. Éppen ezért nemcsak fajtatisztán tenyésztik, hanem vegyes állományokba is szívesen keverik, a tojástermelés növelésére. Sőt, tőkés récék vadászati célra való tenyésztésénél is használják, hiszen a házi kacsák őse jóval kevesebb tojást rak bármelyik leszármazottjánál. Húsa is a vad madarakéra emlékeztető, zsírszegény, rostos.

Mindemellett díszmadárnak sem utolsó. Testalakja a tőkés récére emlékeztet, viszonylag karcsú, 2,5 kg-os madár.

A tojó egyszínű matt világosbarna, de sötétebb tollszegélyeivel mégis kifejezetten szép, a csőre sötétszürke, lába narancsos színűvé válik felnőtt korára. A gácsér mintázata a katonai egyenruhára emlékeztető, világos barnásszürke és a khaki váltakozása, sötét, barnászöld fejjel, idősebb korára kisárguló csőrrel. A tőkés récéknél, és a vadszínű házi kacsáknál jellemző fehér örv a nyakról hiányzik.

Szépsége miatt így nemcsak kiváló haszonállat, de a baromfiudvar dísze is lehet egy szép khaki campbell pár, vagy csapat.

Bátran ajánljuk mindenkinek, aki egy rendkívül jó tulajdonságú kacsafajtával bővítené az állományát, de kezdőknek is ideális, könnyen tartható, gazdájának sok örömet okozó háziszárnyas.

Általános tulajdonságok

Testtömeggácsér: 2,3-2,5 kg, tojó: 2-2,3 kg
Tenyésztojás tömege65 g
Tojáshéj színefehér, zöldes fehér
Éves átlagos tojáshozam300 db

Forrás: Nyíres Birtok Zebegény

Fotó: Flickr