fbpx

Marans tyúk

Marans tyúk

A közel százéves francia eredetű tyúkfajta ma is töretlen népszerűségnek örvend, köszönhetően többek között a különleges tojásszínének.

A fajta a La Rochelle-től északkeletre található Marans nevű településről kapta a nevét. Az egyesült királyságbeli baromfistandard már 1929-ben elfogadta, az akkori szakirodalmi adatok szerint a Plymouth Rock, a gatinaise, a brakel és a faverolle keresztezésével hozták létre. Brit kiállításokon mindig sima lábú, míg Franciaországban lábtollas standardnak megfelelő egyedeket állítank ki. A tenyésztői munka során pedig a tojáshéj intenzív színére is nagy hangsúlyt fektetnek.

A francia mezőgazdasági minisztérium megbízást adott a múlt század végén különböző kutatóintézeteknek, hogy alaposan vizsgálják meg e különleges fajta tojásait, különös tekintettel azok héjszerkezetére. Ugyanis a tapasztalatok azt mutatták, hogy a marans tojásaiban nem találhatók meg szalmonella-baktériumok. A kutatások alapján fény derült arra, hogy a maranstojás pórusai jóval kisebbek, mint az más fajtákénál megszokott, illetve a membránréteg is jóval vastagabb.

Robosztus termetű fajta, hosszú, széles törzsformával, melynek mélynek kell lennie.

A kakas fején mély bevágású fűrészes taraj található, a tarajlemeznek nem szabad a tarkóra ráfeküdnie. A piros áll-lebeny középnagy, jól lekerekített, valamint apiros nem túlságosan nagy füllebenyek jellemzőek rá. A szemek színe a pirostól a narancsszínűig változhatnak.

A maransnál fajtajelleg a fehér láb, s bizony nem könnyű megőrizni, hogy a tojók sötét színű, különleges struktúrájú tojást tojjanak, ugyanis hibás lábszín, torzult taraj vagy a fajtajellegnek nem megfelelő mintázat esetén gyakran előfordul, hogy nem a fajtajellegnek megfelelő tojást tojják. Hosszantartó genetikai kutatások kezdődtek, s ma már tudjuk, hogy a gyakorlatban a probléma megoldását a nagyon világos pehelytollakkal rendelkező kakasok tenyésztésbe vételével lehet megoldani.

Elfogadott színek

A legkedveltebb és leggyakoribb a rézvörös-fekete, valamint a kakukk színű változatok. Emellett arany-, és ezüst kakukk mintázatú, kolumbia és tiszta fekete szín is elfogadott, illetve Franciaországban még az ún. „fauve” (bolondos) színváltozat, ami leginkább egy pirosas beütésű kendermagos szín.

Általános tulajdonságok

Testtömegkakas:3,5-4 kg, tojó: 2,5-3 kg
Tenyésztojás tömege60 g
Tojáshéj színevörösbarna, sötétbarna
Éves átlagos tojáshozam180-200 db